Skaffa lastbilskort och lastbil

Alla vet nog att man inte kan köra en lastbil på sitt vanliga personbilskörkort, för att få köra en lastbil behöver man ett körkort med behörighet C.

5049874-truck-driving-on-country-road

För att kunna ta lastbilskortet måste man först uppfylla ett par grundkrav. Till att börja med måste man ha ett körkort med behörigheten B, ett vanligt personbilskörkort. Sedan måste man även ha körkortstillstånd II/III, detta visar att man uppfyller alla personliga och medicinska krav som ställs på en. Man kan ansöka om detta körkortstillstånd via denna länk.

Utöver dessa två krav måste man även bo permanent i Sverige eller ha studerat i landet i minst sex månader, det är även en 18 års åldersgräns på kortet.

Har man ett körkort utfärdat av någon annan EES-stat måste man byta ut det mot ett svenskt körkort innan man kan skaffa lastbilskortet.

Precis som när man tar personbilskörkortet måste man avlägga ett godkänt prov, både ett teori- och körprov måste avklaras.

Det kommer att ta längre tid att vänja sig vid vissa aspekter av att köra lastbil, speciellt om man har kört personbil ett tag. Saker som manövreringen, växlingstekniken och bromsningen kommer att kännas annorlunda. Man måste även lära sig att uppskatta det ökade utrymmet man ta upp på vägen i en lastbil jämfört med en vanlig personbil.

När man väl har sitt lastbilskörkort kan man överväga att skaffa egen lastbil, detta är en stor utgift men också en stor investering. Tillgång till egen lastbil kan öppna många dörrar och ge en möjligheten att utföra många olika jobb.

Det är många som rekommenderar att man börjar med en begagnad lastbil, det kommer inte vara lika dyrt som en ny och så länge man köper från en pålitligt återförsäljare som till exempel DAF Sweden, kommer man fortfarande ha en lastbil som genomgått noggranna inspektioner och få garanti på att den fungerar på alla sätt och vis.