Service på bilen

För att en bil ska hålla på ett bra sätt och rulla fint på vägen är det viktigt att den underhålls och servas med jämna mellanrum.

Bil undersöks med stetoskop

Handlar det om större och underhåll av det mer avancerade slaget är det såklart bäst att lämna in bilen på en verkstad för service. Dock behöver man inte vara någon Bosse Bildoktor för att utföra enklare typ av underhåll, något vi tänkte tipsa om här.

En sak som man definitivt kan se över på egen hand är batteriet. Genom att hålla batteriet rent och snyggt motverkar man bland annat ärg som gör att batteriet kan fungera sämre. Ett bra tips när man rengör batteriet är att använda stålborste.

Även tändstift är något som man kan byta på egen hand. Hur ofta man behöver byta tändstift står vanligtvis angivet i bilens instruktionsbok.

Något som också är viktigt är att se till att bromsarna är i bra skick. Är de inte detta skall de bytas. Har man inte hållit på med bilar tidigare är bromsbyte nog ingenting man ska ge sig på bara sådär, men har man lite koll på bilar är det faktiskt inte helt omöjligt att byta bromsar på egen hand. För den som vill veta hur man byter bromsar finns en liten guide här.

Olika typer av vätskenivåer är också något som man kolla på egen hand och även fylla på om det behövs, som till exempel olja, bromsvätska samt kylvätska. Med jämna mellanrum behöver också olja samt bromsvätska bytas ut, något man också kan göra på egen hand.

Oavsett vilken typ av underhåll man ska göra på sin bil är ett bra tips att åka till en gör-det-själv-hall som man hittar på exempelvis bensinstationer. På dessa kan man bland annat hissa upp bilen, vilket förenklar arbetet betydligt.

Flera av tipsen i den här guiden är hämtade från den här sidan.