Oljebyte

Det är en stor dag när man tar körkort. Förutsatt han man dessutom äger eller har tillgång till bil så innebär det en enorm frihet. Dessutom är det roligt att köra bil. Oftast tror man som nybliven innehavare av körkort att det bara är att tuta och köra.

Men riktigt så är det inte. Och somliga inser det den hårda vägen. Den naiva tänker att det bara är att tanka i lite bensin sedan är alla bekymmer ur vägen. Men nej, en bil kräver regelbunden service. Ju mer omvårdnad man ger sin bil desto längre tid kommer det ta innan den hamnar på skroten. Många lämnar in sina bilar på service medan andra gör det mesta själv.

Man sparar både pengar och får mer vana kring sådant som måste åtgärdas med bilen. Självklart varierar intresset för den här typen av service av bilen, men det minsta man bör kräva av den bilburna är att byta olja. Det är snabbt och det går oftast enkelt. Om man är slarvig med oljebytet så kan motorn i värsta fall förstöras helt å hållet. Då gäller det att ha en bra försäkring.

Men hur gör man för att byta olja då? Först och främst måste man lossa avtappningspluggen som sitter under bilen. Öppna motorhuven och dra ut oljestickan för bästa möjliga cirkulation. Oljan kommer nu rinna ut. Lossa oljefiltret och skruva på ett nytt när alla olja runnit ut. Man kan stryka lite olja på gummipackningen för att det lättare ska sluta tätt samt fylla det nya oljefiltret med ungefär 1 dl ny motorolja. Smörj även gummipackningen när avtappningspluggen skruvas tillbaka. Fyll sedan på med ny olja. Följ de nivåer som biltillverkaren anger. Klart!

För att vara på den säkra sidan bör man kolla oljenivån igen redan efter första körningen så att man inte fyllt på för lite.