Byta generatorrem

En sak som är jobbigt om det börjar fungera dåligt är generatorremmen. Funkar den inte så laddas batteriet ur snabbt, vilket kan skapa onödiga problem.

Börjar generatorremmen krångla är det bäst att byta ut den så snabbt som möjligt. Det kan kännas som en svår sak och känner man att man inte vill försöka byta ut den själv så kan man alltid vända sig till en verkstad. Att byta den själv är inte särskilt svårt och hur man än väljer att göra som så kostar det inte så mycket. Mycket beror på vad för typ av bil det gäller, i regel är det lättare att byta ut delar i en äldre bil än en ny. Ett tecken på att den behöver bytas är om bilen ger av sig ett gnisslande ljud då man gasar.

Gör så här om du ska byta ut den:

  1. Lossa på muttern som remmen sitter vid, det är oftast vid ett slitsad fäste. Beroende på vad du har för bil så kan det finnas en till mutter som behöver lossas på. När den eller de har lossats kan du kan nu trycka in batteriet så långt som det slitsade fästet tillåter.
  2. Remmen kan nu tas bort med en skruvmejsel.
  3. Lägg den nya remmen på remskivan och vira den runt skivan samtidigt som du drar i remmen.
  4. Tag en skruvmejsel eller något annat verktyg som kan användas som en hävstång. Bända försiktigt ut generatorn. Genom att göra det försiktigt så spänns själva remmen försiktigt och det är då lättare att justera den så att remmen har rätt spänning. Är inte remspänningen korrekt så slits det onödigt mycket och det blir då aktuellt snart igen att byta ut den.