Bromsbyte

Har du möjlighet att hålla på och serva din bil hemma kan du spara pengar, det är inte alla som har den kunskapen och då får lämna in sin bil på verkstad. 

Som att byta bromsklossar är inte så svårt och med rätt verktyg och lite tid så kan du enkelt fixa byte av bromsklossar själv utan större problem.

Hur ska man då göra?

  1. BromsskivorFörst och främst så får du lyfta upp bilen med hjälp av domkraften, ställ sedan under pallbockar då det inte rekommenderas att jobba under en bil enbart som står på domkraft.
  2. Ta av hjulet eller hjulen om du pallat upp hela bilen.
  3. Du lossar bromsoken genom att skruva av bultarna som håller fast oket. Se till så att inte oket hänger fritt så bromsslang skadas
  4. Kolla upp hur bromsbeläggen sitter fast, det kan vara mellaninlägg och byglar som ska tillbaks på exakt samma plats, ta väck de gamla slitna bromsbeläggen.
  5. För att få plats får du försiktigt trycka tillbaks kolven som trycker ut beläggen. Kolla så att allt är rent och helt, åtgärda annars innan punkt 6.
  6. Sätt di de nya bromsbeläggen och du bör smörja in baksidan och kanterna med kopparpasta, men absolut inte ytorna på beläggen eller på glidkolvarna som ska smörjas med speciellt fett för bromscylindrar.
  7. När beläggen sitter på plats kan du montera tillbaks oket, kolla så att allt är ok.

Byt på båda sidor samtidigt så det inte ojämn verkan på bromsarna och innan du sätter dig och kör i väg så testa att trycka ner pedalen för broms ett antal gånger så du vet att bromsarna fungerar!

Lycka till med ditt bromsbyte